Gazeta.pl  | metrocafe.pl  | Poczta  | Forum  | Blogi  | Wyborcza.pl  
Pogoda  | Randki  | Gry
 » artykuły  » co słychać w zoo  » Pantera śnieżna w Krakowie

Pantera śnieżna w Krakowie

2011-08-16 16:00:00

co słychać w zoo

Na jednym z wybiegów krakowskiego zoo można podziwiać niespełna 4-miesięczną panterę śnieżną. Do niedawna spędzała czas pod troskliwym okiem mamy z dala od zwiedzających. Teraz coraz częściej wśród skał można wypatrzyć kremowo- popielate futerko nakrapiane ciemnymi plamkami
fot. Anna Tatka
Samiczka - jak dotąd bez imienia - przyszła na świat 27 kwietnia tego roku. Jest trzynastym dzieckiem Luxi i Honza – panter śnieżnych mieszkających w krakowskim ogrodzie zoologicznym, które w swoim życiu odchowały już pięć miotów.

Mała panterka na razie jest rozkosznym kociakiem, który bardziej przypomina pluszową zabawkę niż groźnego drapieżnika. Odżywia się mlekiem matki, ale już wkrótce jej jadłospis zostanie wzbogacony o mięsne kąski (na wolności dorosłe osobniki jedzą upolowane koziorożce, dziki, piżmowce, a także świstaki, ptaki i inne kręgowce).

Z każdym dniem zwierzątko nabiera masy i staje się coraz bardziej dzikie. Dojrzałość osiągnie za około półtora roku. Dorosłe osobniki irbisów (tak nazywane są pantery śnieżne) ważą od 35 do 70 kg i mierzą 75 - 140 cm. Kolejny metr stanowi gruby ogon, który służy im jako ster podczas skoków. Zwierzęta te w naturze żyją w Himalajach, na Wyżynie Tybetańskiej i w środkowej Azji. Należą do ginącego gatunku m.in. dlatego, że z racji pięknego białego futra często padają łupem kłusowników, a ich kości wykorzystywane są w chińskiej medycynie.

Anna Tatka
Komentarze