Gazeta.pl  | metrocafe.pl  | Poczta  | Forum  | Blogi  | Wyborcza.pl  
Pogoda  | Randki  | Gry
 » artykuły  » porady  » Nietolerancja glutenu u seterów irlandzkich

Nietolerancja glutenu u seterów irlandzkich

2010-10-26 14:00:00

porady

Gluten to mieszanina białek występująca w ziarnie zbóż: pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Białka te, u wrażliwych czworonogów, mogą powodować alergiczną reakcję, której skutkiem będzie niszczenie kosmków jelitowych i towarzyszące temu zaburzenia gastryczne. Rasą genetycznie uwarunkowaną do tego schorzenia są setery irlandzkie
fot. cortez / sxc.hu
Celiakia, inaczej nietolerancja glutenu lub choroba trzewna, jest schorzeniem stosunkowo rzadko spotykanym w psów. Wynika ona z genetycznie uwarunkowanej nietolerancji / nadwrażliwości na białka zbóż (głównie pszenicy) zawarte w pokarmie. Żywienie psów ziarnem może wydawać się dość nierealnym pomysłem, ale zdarza się, że niektórzy hodowcy podają swoim czworonogom pszenice jako węglowodanowym dodatek do mięsa. Również spora część komercyjnych karm zawiera w swoim składzie ziarno tego zboża.

Mechanizm powstawania choroby trzewnej nie został do końca wyjaśniony. W jej patogenezie momentem rozpoczynającym kaskadę reakcji immunologicznych jest kontakt glutenu z błoną śluzową jelit. Podczas tego kontaktu dochodzi do rozkładu glutenu na silnie alergizujące białka, które pobudzają układ odpornościowy do produkcji cytokin uszkadzających kosmki błony śluzowej jelit. Uszkodzenie to skutkuje zmieszeniem produkcji soków trawiennych, upośledzeniem motoryki przewodu pokarmowego oraz zaburzeniami trawienia i wchłaniania. Następstwem tych nieprawidłowości są rozwijające się niedobory żywieniowe.

Celiakia najczęściej pojawia się u młodych czworonogów. Jej podstawowymi objawami są biegunki, wzdęcia, bóle brzucha, chudnięcie, wolne przyrosty masy ciała, niedobory składników mineralnych – anemia. Występujące symptomy są mało specyficzne, dlatego schorzenie to często bywa mylone z chorobami zakaźnymi przewodu pokarmowego, niedożywieniem, alergiami pokarmowymi czy zarobaczeniem. Z tego względu, aby trafnie zdiagnozować celiakię niezbędne jest wykonanie badania endoskopowego jelit (biopsja śluzówki jelita czczego). Drugim badaniem pomocnym w diagnostyce tego zaburzenia jest ocena stężenia kwasu foliowego w surowicy krwi - poziom folanu zmniejsza się na skutek przewlekłych zaburzeń wchłaniania.

Leczenie czworonogów cierpiących na celiakię nie jest skomplikowane. Polega na zmodyfikowaniu diety w takie sposób, aby w jej skład nie wchodziły produkty bogate w gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies). Wskazane jest także uzupełnianie niedoborów mineralno-witaminowych, zwłaszcza kwasu foliowego.

Dziedziczny charakter celiakii, jak do tej pory, udokumentowany został jedynie u sterów irlandzkich, jednak nie zmienia to faktu, iż choroba ta może wystąpić także u psów innych ras. Mając na uwadze zdrowie naszych czworonogów starajmy się karmić je karmami, w skład których nie wchodzą ziarna zbóż lub ich ilość jest minimalna.

bk
Komentarze
  • Panciapka

    2010-11-20 19:18:53
    ciekawy artykuł :)
  • Joanna

    2010-11-12 19:08:16
    miałam setera i nigdy bym nie pomyślała że mogą coś podobnego przechodzić.
  • nienieninka

    2010-10-27 12:58:29
    bardzo interesujący i przydatny artykuł.
  • kamar

    2010-10-27 07:47:50
    Biedne pieski
  • Mała

    2010-10-26 23:48:23
    Bardzo interesujący i pouczający artykuł.
  • SylwiaSz

    2010-10-26 23:24:36
    Przydatny artykuł.