Gazeta.pl  | metrocafe.pl  | Poczta  | Forum  | Blogi  | Wyborcza.pl  
Pogoda  | Randki  | Gry
 » artykuły  » porady  » Zatrucie pleśnią

Zatrucie pleśnią

2010-11-08 14:00:00

porady

Każdy produkt spożywczy, przechowywany w nieodpowiednich warunkach, prędzej czy później spleśnieje – zaczną rosnąć na nim grzyby. Taki sam los czeka źle składowane psie i kocie karmy. Artykułów przyprószonych grzybnią nie wolno spożywać, gdyż nawet w niewielkiej ilości pleśni mogą znajdować się niebezpieczne dla zdrowia toksyny
fot. Kathyra1 / sxc.hu
Gatunków grzybów pleśniowych jest bardzo dużo. Niektóre z nich podczas swojego wzrostu produkują trujące metabolity – mikotoksyny. Substancje te oddziałują w przeróżny sposób na organizm czworonoga, który je spożył. Mogą inicjować powstawania nowotworów, upośledzać funkcje wielu narządów wewnętrznych – przede wszystkim wątroby, a także uszkadzać rozwijające się płody (działanie teratogenne). Charakter toksycznego działanie zależy od rodzaju toksyny, którą produkuje dana pleśń. Na przykład aflatoksyny, wytwarzane przez grzyby z rodzaju Aspergillus rosnące m.in. na ziarnie zbóż i ryżu przechowywanym w wilgotnych warunkach, uszkadzają wątrobę oraz wykazują silne działanie rakotwórcze. Toksyny te odporne są na obróbkę termiczną, dlatego makarony i suche karmy dla psów / kotów wyprodukowane z ziarna, na którym rozwinęła się pleśń tych grzybów, mogą być nimi skażone. Równie niebezpieczne działanie wykazują mikotoksyny – penitrem A i rokwefortyny, wytwarzane przez grzyby z rodzaju Penicillium pospolicie rosnące na starym chlebie, serze i innych substancjach organicznych.

Czworonogi po zjedzeniu pokarmu skażonego dużą ilością mikotoksyn mogą w przeciągu 2-4 godzin od spożycia objawiać pierwsze symptomy zatrucia. Objawami takim będą wymioty, dyszenie, drgawki, niezborność ruchowa, ogólne osłabienie a nawet śmierć. Jednorazowe spożycie pokarmu zawierającego dużą dawkę mikotoksyn zazwyczaj kończy się ostrym zatruciem przebiegającym z gwałtownymi objawami niestrawności. Natomiast chroniczne pobieranie pokarmu skażonego niewielką ilością mikotoksyn początkowo nie sygnalizuje żadnego niebezpieczeństwa. W tym czasie mikotoksyny skrupulatnie uszkadzają kolejne komórki wątroby i dopiero, gdy ten narząd zostanie w znaczącym stopniu zniszczony, ujawnią się symptomy zatrucia – żółtaczka, krwawienia, postępujące wychudzenia i rozwijające się nowotwory.

Leczenie zwierzaków zatrutych mikotoksynami jest trudne. Nie istnieje swoista odtrutka, która niwelowałaby szkodliwe działanie tych trucizn. Dlatego doraźna pomoc weterynaryjna, mająca na celu podtrzymanie czynności życiowe chorego, nie zawsze przynosi zamierzony efekt i często zatrucie kończy się śmiercią. Z tego względu niezmiernie istotna jest profilaktyka zatruć – ograniczenie ryzyka spożycia mikotoksyn. W tym celu zaleca się: przechowywanie karm dla zwierząt w odpowiednich warunkach (czysto i sucho); regularne czyszczenie pojemników na jedzenie, aby zarodniki grzybów nie rozwinęły się na resztkach karmy; wyrzucanie karm przyprószonych pleśnią oraz podawanie czworonogom produktów pochodzących z pewnego, bezpiecznego źródła.

bk
Komentarze
  • ja_goodka

    2010-12-30 10:00:37
    super
  • ja_goodka

    2010-12-30 10:00:07
    super
  • ja_goodka

    2010-12-30 09:59:11
    super
  • Wika

    2010-11-27 22:30:38
    Dobre .
  • Joanna

    2010-11-12 19:18:07
    Warte przeczytania i przemyślenia.
  • Panciapka

    2010-11-08 20:10:52
    :)
  • Mała

    2010-11-08 19:52:19
    Interesujący artykuł.
  • Natii

    2010-11-08 18:53:23
    Ciekawe ;)
  • kamar

    2010-11-08 14:23:27
    Ciekawy artykuł